UETS- Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi Nedir?

UETS-ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR?

UETS diğer bir tabiri ile Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi, 7201 sayılı Tebligat Kanunu çerçevesinde hazırlanmış olan Elektronik Tebligat Yönetmeliğine uygun bir biçimde e-tebligat işlemlerinin yürütülmesi gayesiyle PTT tarafından kurulmuş durumda olan ve işletilen bir sistemdir.

7201 sayılı Tebligat Kanuna kapsamında hazırlanmış olan Elektronik Tebligat Yönetmeliği dahilinde tebliğ çıkarmaya yetkili konumda olan merciler elektronik olarak tebligat gönderebilecektir.

 

 UETS Nedir, Ne İşe Yarar?

Dijitalleşen dünyada elektronik tebligat kullanımı yaygınlaşmaktadır. Baro levhasına yazılı avukatların , noterlerin kayıtlı olması gereken Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ne gerçek kişilerin kayıtlı olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ve ancak UETS hesabınız aktif olmuş ve bu hesabınıza gelen tebligatlardan haberdar olmamış iseniz, bir takım yasal başvuru itiraz süreçlerini kaçırmanız muhtemel olabilir.

UETS hesabınıza gönderilen icra emri, ödeme emri, icra müzekkereleri (maaş haciz yazısı, 89/1 haciz ihbarnamesi vb), dava dilekçeleri  tebligatları ,tarafınıza tebliğinden itibaren kesin sürelerde cevap, itiraz edilmesi gereken tebligat türlerindendir.

UETS hesabınızın düzenli kontrol edilmesi bu anlamda önemlidir. Aksi halde yasal süresinde itiraz etmeniz gereken bir tebligata sessiz kalmanız durumunda sürecin aleyhinize işlemesi ihtimali söz konusu olacaktır.

 

  1. HUKUK DAİRESİ 2020/1187E. 2020/4264K. :

‘’Elektronik tebligat, ulaştıktan hemen sonra açılırsa tebliğ edilmiş sayılır ve kanuni süreler işlemeye başlar.’’

 

HGK 2029/623E. 2020/9K.:

‘’Elektronik yolla yapılan tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır’’