Kargo Bedeli Dolandırıcılığı

Kargo Bedeli Ödemesi Dolandırıcılığı

Ne yazık ki ,son günlerde kendilerini hukuk firması/avukat  olarak tanıtan kimselerce vatandaşlara haklarında icra takibi başlatılacağına dair SMS gönderilmektedir.

Her şeyden evvel kişisel veriniz olan GSM numaranızın bu kişilerce hukuka aykırı ele geçirilmesi TCK kapsamında suç teşkil eder.

İnternet  üzerinden satın aldığınız bir ürünü almaktan vazgeçmeniz akabinde, ilgili ürünün kargo bedelinin tarafınızdan talebi ve aleyhinize icra işlemleri başlatılacağına ilişkin cep telefonunuza gönderilen   ‘’tehditkar’ mesajlara itibar etmemeniz gerekir. Öte suç teşkil eden bu gibi eylemler hakkında da  ilgili yerlere gerekli ihbarda  bulunulması gerekmektedir.

Ne var ki tarafınıza gönderilen bu tarzdaki bir mesaj  hukuka aykırı olup, içerik anlamında da cayma hakkını kullandığınız ürüne ilişkin bir bedelin de tarafınızdan tahsili mümkün değildir.

  6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki  Kanununun  Mesafeli Sözleşmeler Başlıklı 48/4  ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği 9/1 maddelerinde belirtildiği gibi; " Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. " sipariş ettiği ürünü almayan/cayma hakkını kullanan tüketiciden herhangi bir ücret istenemez.

  Kendilerine bu içerikte mesaj gelen tüketiciler bu mesajları dikkate almamalıdır,  bu tür istenmeyen SMS   gönderen firmaları; ALO 175 'e, Ticaret İl Müdürlüklerine ,e-devlet üzerinden T.C. Ticaret Bakanlığı’na şikayet edebilirler.

 SMS gönderme işleminin kişilerin huzur ve sükununu bozma boyutuna ulaşması durumunda , 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun Kişilerin huzur ve sükununu bozma başlıklı  maddesinin  kendilerine verdiği hakkı kullanarak mesaj gönderenleri Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayet edebilirsiniz.

 (Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.)

 

Tekrar etmek gerekir ki; mesafeli sözleşmelerinde cayma hakkını kullanan ;tüketici kargo bedeli ödemek zorunda değildir.  Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Cayma Hakkının; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un  tüketicilere sağlık, güvenlik ve ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla tanıdığı bir takım haklardan olduğu unutulmamalıdır.

Tarafınıza gönderilen bu şekildeki asılsız SMS ‘lere sessiz kalmamanızı, gerekli mercilere şikayet hakkınızı kullanmanızı salık veririz.