Yatarı Olmayan Hapis Cezası Ne Demek? Cezaevine ''Gir-Çık'' Süreci

Ülkemizdeki ceza ve infaz kanunları ve bunlara bağlı yönetmelikler karmaşık görünebilir. Bu nedenle de mahkemede ceza alan birinin ne kadar hapis yatacağı büyük bir sorunsala sebebiyet veriyor. Avukatınız aldığınız cezanın ‘’yatarı yok’’ diyor ise cezaevine gir çık yapmanız gerekebilir. Bu durumda ne kadar süre cezaevinde kalacağınızı bilmeniz lazım gelecektir.

Hapis yatacak mıyım, ne kadar yatacağım gibi sorulara cevap bulmak ve buna hazır olmak da oldukça karışık görünebilir.

 ‘’Girdi Çıktı ‘’ne anlama gelir?

    Şahsın işlediği bir suçtan dolayı hapis cezasının kesinleşmesi ile cezaevine girmesi gerekebilir.

Alınan cezanın miktarına göre belirli sürenin altında ve üstünde kalan cezalar açık veya kapalı ceza evine gitmeyi gerektirir. Burada önemli husus  işlenen suçun kanunlardaki karşılığı olan ceza miktarıdır. Her ne kadar 3 yıl üstü kasten ve 5 yıl üstü taksirli suçlar kapalı, diğerleri açık ceza evine gidiyor olsa da bu konuda uzman desteğine ihtiyacınız olabilir.

Her somut  durumun (suçun, suç işleniş tarihinin yahut cezaevine gireceğiniz tarihin, yaşınızın )özeline göre ayrı ayrı değerlendirme yapmak gerekir.

   Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise  5 yıl üstünde ise ve yine  mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi cezavine girer  ve kısa sürede çıkabilir. Böylelikle de cezanın bir kısmı infaz edilmiş olur devamı için ise Denetimli Serbestlik hükümlerinden faydalanabilir.

   Cezaevinde kalacağınız süre  avukatınız işlemlerle ilgilenmesine, süreci hızlandırmasına bağlıdır. Normal süreçte  işlemler bürokratik olarak kendi işleyişinde sürerse yaklaşık 5  işgünü   kadar sürer. Fakat bu süre infaz hakimliği ve savcılık yüküne, gittiğiniz cezaevinin iş yüküne göre değişir. Pandemi koşulları sebebi ile  adliyelerin yarı zamanlı olarak çalıştığı, infaz yasası nedeniyle de ayrıca  iş yükünün fazlaca arttığı süreçte  cezaevinde geçireceğiniz süre 10-15 iş gününe kadar çıkabilir.

 Eğer birden fazla kesinleşmiş cezanız varsa içtima, yeni müddetname hazırlanması gibi resmi işlemeler süreci daha da uzatabilir.

Tarafınıza mahkemeden çağrı kağıdı geldiyse  teslim olmayı geciktirmeyin. 3 yıl üstü cezalarda çağrı kağıdı gelmeyeceğini unutmayın.3 yıl ve üstü aldığınız ceza dosyalarınızda  dosyanız üst mahkemeye gittiyse ve üst mahkemede de  onaylandıysa tarafınıza bildirim yapılmaksızın  ivedi bir şekilde hakkınızda yakalama kararı çıkabileceğini unutmayın. Hakkınızda çıkarılan yakalama kararı sonrası , uygulamada yaşanan hatalardan olan karakola yahut cezaevinde teslim olma yolunu seçip işlemlerinizin uzamasına sebebiyet vermeyin. Kararınızı veren adliyede kolluk birimlerine teslim olma yolunu seçmeniz süreci hızlandıracaktır. Eğer ki adliyede zorluk yaşarsanız 155’i arayıp teslim olduğunuzu bildirebilirsiniz.

    Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ‘’Girdi Çıktı İşlemleri’’ yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.